De boot

Zoals op de welkomstpagina al gezegd is, hebben wij een zeilboot waar we veel weekenden en vakanties op doorbrengen. Als het enigszins mogelijk is, gaan we de zee op. In de vakanties heeft ons dat al menigmaal naar de Belgische, Noord-Franse en Engelse Oost- en Zuidkust gebracht.

Het is allemaal begonnen in 1985 met een redelijk klein kajuitzeiljachtje van 6,60 meter die na ruim 3 jaar werd opgevolgd door ééntje van 8,00 meter. Met beide voer ik op de Zuidhollandse - en Zeeuwse wateren met een paar keer een uitstapje naar het IJsselmeer en de Wadden. In die jaren gingen er vaak enkele vrienden mee als bemanningslid.

Op een zeker moment in 1992 kreeg ik de mogelijkheid om als bemanningslid op het schip van een flottieljeleider (flottielje = groepstocht onder leiding van een ervaren zeezeiler) een zeetocht naar de kusten van België, Noord-Frankrijk en Oost-Engeland te maken. Dat beviel mij zo goed dat ik in september van datzelfde jaar een grotere boot (10,10 meter) van het merk Dehler (type Optima 101) kocht om tochten buitengaats te kunnen maken. Sindsdien vaar ik elk jaar diverse weekenden en vakanties op zee samen met Tonny en / of met diverse opstappers.

Eind 2000 hebben we de Optima ingeruild tegen een schip van 11,80 meter die in maart 2001 "van stapel liep", oftewel gewoon met een (weliswaar speciale) kraan in het water gelaten werd. Met dit schip, wederom van het merk Dehler (type Dehler 39 JV), dat Miles'Tone gedoopt is, zijn we een paar keer naar het eiland Wight geweest aan de Engelse Zuidkust. Hierbij gingen een paar vrienden op de heenreis mee die dan per trein en vliegtuig terug gingen naar huis of op de terugreis mee voeren en dus met openbaar vervoer naar Southampton zijn gegaan. Tonny en ik zeilden dan 2 weken op de Solent, het water tussen het eiland Wight en de Engelse Zuidkust, waarbij we verschillende leuke plaatsjes en riviertjes hebben bezocht. Dit gebied is echt het mekka van het Britse zeilgebeuren. We hebben daar de aankomst gezien van een grote race rond de wereld, waarbij pers en TV, op de wal en met helikopers in de lucht, aanwezig waren. Een prachtige happening. Ook zagen we hier trainingen van de Engelse deelnemers van de Americas Cup, waarvan de finale uiteindelijk in Nieuw Zeeland werd gevaren.
Nadat ik gestopt ben met werken, ben ik 's zomers langere tijd met de boor weg, waarbij vooral de Engelse zuidkust, verder dan het eiland Wight, is bezocht. Ook de Kanaaleilanden stonden in 2010 op het programma.

Zoals gezegd is onze huidige boot een Dehler 39 JV waarbij de letters JV staan voor Judel en Vrolijk, de ontwerpers van dit type boot.

Hiernaast een foto in Portsmouth aan de Engelse Zuidkust.

Blue Sailing Yacht