Zeilreis 2011

Met de Miles’Tone naar de Solent.

Dit verslag beschrijft de zeiltocht van 2011.

Klik hier voor alle foto’s in het online-fotoalbum.

Zaterdag 28 mei
Vanochtend om 09:00 uur zijn Tonny en ik naar de boot gereden. Ook Annika is meegegaan om haar papa uit te zwaaien. Alle bagage aan boord gebracht en het verse voedsel ingeruimd. Daarna zijn Tonny en Annika terug gegaan naar huis.
Het weer was niet al te mooi, zwaar bewolkt en harde wind, 5 tot 6 Bft uit zuidwestelijke richting. Tegen 12:00 uur zijn we naar de Haringvlietbrug gevaren met alleen de fok, we waren nog te vroeg voor de bediening van 13:00 uur. Na de brugdoorgang op de motor naar de Volkeraksluis waar we direct in konden, de sluisdeuren stonden open.
Na deze sluis hadden we tegenwind, met weer alleen de fok zijn we kruisend naar de Krammersluizen gezeild. Dat was echt pittig, maar nu bleek de waarde van elektrische lieren. Bij deze sluis moesten we een tijdje wachten en hebben we een lekker kopje eigengemaakte soep gegeten.
Toen de sluis openging evenals de brug om een ander zeiljacht er uit te laten, mochten wij direct als eerste naar binnen en helemaal voorin afmeren. Achter ons kwam nog slechts één vrachtschip binnen. Na deze schutting zijn we op de motor naar Sint-Annaland gevaren. Dat was nog een moeilijk stuk met regen, harde wind (6 tot 7 Bft op de kop) en lastige golven. Vooraf hadden we al telefonisch een box besproken. We hebben aan boord gegeten en ’s avonds in de bar van restaurant Buutengaets de finale van de champions league Manchester United – Barcelona bekeken.

Zondag 29 mei
Vandaag weer harde tegenwind (5 Bft), veel wolken maar ook veel zon. Op de motor zijn we naar het Brabantsch Vaarwater gevaren waar we halverwege de fok hebben uitgerold en aan de wind richting Wemeldinge gezeild. Daar overstag en in één slag naar het begin van de Zandkreek. In deze smalle kreek hadden we de wind pal tegen dus daar hebben we de motor weer gebruikt. Even kort bij de sluis gewacht voordat we geschut konden worden. Op het Veerse Meer was het weer ‘motorren’.
Vlakbij de boei VM45 zagen we een zeilbootje van een meter of 5 ondersteboven liggen zonder dat er iemand in de buurt te zien was. Dat is toch wel een rare ervaring. Wat was er gebeurd, hoe lang geleden, waar waren de opvarenden? We hebben de Nederlands Kustwacht opgeroepen op marifoonkanaal 16, die vroegen ons in de buurt te blijven en nog even goed rond te kijken of we iets meer konden zien terwijl zij de KNRM inschakelden. Enige tijd later kwam de reddingboot Oranje naar ons toe, maar toen waren er ondertussen al 3 mensen in een klein motorbootje bij het omgeslagen jachtje en die hadden ons verteld dat de opvarenden al aan wal waren gebracht. Wij konden toen weer verder varen. De Kustwacht riep ons nog één keer op om ons te bedanken.
Bij het sluisje van Veere werden we vlot geschut en om half zes waren we in Middelburg.

Maandag 30 mei
Na het ontbijt zijn we door de brug van 10:15 uur gegaan en hebben we bij watersportzaak Jos Boone de dieseltank vol laten gooien. Met een zwakke wind en veel zon zijn we in het kanaal de 5 bruggen gepasseerd en konden vervolgens direct de kleine sluis bij Vlissingen invaren.
Om ongeveer 12:00 uur voeren we de Westerschelde op waar we de eerste paar uur nog stroom tegen hadden. Na het oversteken van de brede geul hebben we de zeilen gehesen. Tot even voor Zeebrugge lekker gezeild over stuurboord, nog steeds met een zonnetje er bij, gewoon in korte broek. Daarna draaide de wind naar het NW dus zeilen over bakboord. Het werd nevelig en heiig en de zon verdween, dus moesten we meer kleren aantrekken. Het werd steeds kouder. Bij de haven van Oostende zijn we naar binnen gegaan. Vanaf het moment dat we in de haven lagen, begon het te regenen.
Enige tijd later meerde vlak voor ons ook mede-DCN-lid Maarten Roks af, die was als opstapper bij een lid van een Dintelmondse wsv aan boord.

Dinsdag 31 mei
Nadat we de havenmeester hadden betaald en even wat brood gekocht, zijn we vertrokken. Het liefst zouden we naar Dover gaan, maar er stond een forse wind (WNW 5 Bft) die zorgde voor warrige golven waarover het lastig sturen was. Bovendien was het bewolkt en koud met af en toe regen. Voordat we bij Nieuwpoort kwamen, hebben we via marifoonkanaal 67 gevraagd of er schietoefeningen waren vandaag en dat was inderdaad het geval. We moesten minimaal 2 mijl uit de kust blijven. Dat was maar net haalbaar hoog aan de wind zeilend.
Na enige tijd kwam de zon nog even door en de golven werden wat glooiender, dat stuurde gelukkig wat gemakkelijker.
Omdat het behoorlijk ruw was zijn we Duinkerken ingevaren waar we zijn afgemeerd naast een Belgisch jacht aan de passantensteiger. Het was erg druk voor de tijd van het jaar. Deze Belgen wilden de volgende morgen om 05:30 uur vertrekken naar Dover. Wij besloten om dat ook te doen.

Woensdag 1 juni
Gisteravond hebben we afgesproken dat we om 05:00 uur zouden vertrekken en zijn dus om 04:00 uur opgestaan. Het was bijna windstil. De boeglamp vertoonde kuren, maar die hebben we nog even werkend kunnen maken.

Het Engelse gastenvlaggetje
Het Engelse gastenvlaggetje

Even na 05:00 uur de touwen los gegooid. Omdat er veel te weinig wind stond, hebben we alles op de motor gevaren. Wat een verschil met gisteren! Daardoor uiteraard een erg gemakkelijke oversteek. Dat gaf ons wel de gelegenheid veel te oefenen met de nieuwe kaartplotter. Ondanks dat het in de verte af en toe wel druk was met de beroepsvaart in de shipping-lane, hoefden wij geen één keer uit te wijken.
2 mijl voor Dover hebben we ons gemeld bij Dover Port Control. We kregen toestemming om de Eastern Entrance binnen te gaan, maar we moesten ons 200 meter voor deze ingang weer opnieuw melden. Omdat er op dat moment geen ferry’s in of uit gingen, mochten wij direct naar binnen.
Bij Dover Marina via de marifoon een box gevraagd in de Tidal Harbour omdat we morgen weer vroeg weg wilden gaan en niet opgesloten wilden zitten achter de sluisdeuren van Granville Dock. Om 10:45 uur waren we afgemeerd. ’s Middags wat boodschappen gedaan en even een paar biertjes op een zonnig terras gedronken. ’s Avonds aan boord weer gegeten.

Donderdag 2 juni

Dover Castle
Dover Castle

Het is er niet van gekomen om vandaag te vertrekken. Ondanks dat windrichting wel goed was, zijn we in Dover gebleven vanwege de windsterkte. Het was verder wel een mooie zonnige dag en we zijn naar Dover Castle gelopen en hebben daar de hele middag doorgebracht. Voor mij was dit de tweede keer maar nog steeds heel indrukwekkend!
Waarschijnlijk gaan we morgen naar Brighton (of eventueel Eastbourne).

Vrijdag 3 juni
Nog steeds (te) harde wind, wel uit de goede richting maar te veel om te vertrekken. We zijn naar het treinstation gelopen om te informeren naar een verbinding naar Londen. Daar willen we morgen naar toe gaan voor een dagje sightseeing. Verder was het een mooie zonnige dag en hebben we op een terras nog even wat gedronken nadat we boodschappen hadden gedaan.

Zaterdag 4 juni
Om half negen van boord gegaan en naar het station gelopen, de trein vertrok om 09:05 uur naar Londen Victoria Station en kwam daar om 10:17 uur aan. Direct kaartjes gekocht voor een bustour, we konden af- en opstappen op wel 30 verschillende haltes.
Bij Trafalgar Square zijn we eerst afgestapt, daar was het heel gezellig druk met muziek, living statues, dans e.d. Vervolgens een eindje gelopen en weer op de bus gestapt. Even dachten we een verkeerde route te nemen, maar het bleek bij navragen bij de chauffeur toch goed te zijn.

De Tower Bridge
De Tower Bridge

De volgende stop was even voordat we bij de Tower Bridge waren. Even ergens een kop koffie gekocht en het toilet bezocht en toen weer verder gelopen naar de Tower Bridge. Wat een indrukwekkend bouwwerk is dat! Over de brug gelopen en daarna naar de jachthaven St. Katharine Docks gegaan, die lag vlak bij de brug. Rondom de jachthaven was het een ontzettend mooi complex met winkeltjes en terrasjes. Aan de noordkant van de brug weer op de bus gestapt en terug naar Victoria Station waarbij we langs diverse bekende en beroemde gebouwen zijn gereden, het House of Parliaments, Buckingham Palace, The London Eye (het enorm groot reuzenrad) etc.

Zondag 5 juni
Te veel wind om verder te varen. Ook veel regen. De dag doorgebracht met een beetje lezen en boodschappen doen.

Maandag 6 juni
Omdat mijn opstapper zaterdag weer naar huis is gevlogen, gaat de tocht voorlopig solo verder. De wind zit vandaag in de NNE-hoek dus dat is erg gunstig om naar het westen te varen. In eerste instantie ging het nog niet erg vlot, iets te weinig wind en nog wat stroom tegen. Maar na een paar uur nam de wind toe en ging het lekker snel (windkracht 5 schuin van achteren). Af en toe wel een regenbui, maar dat mocht de pret niet drukken. Na Dungeness (het meest zuidoostelijke punt van Engeland) koerste ik eerst richting Eastbourne maar omdat het nog redelijk vroeg was, heb ik mijn koers verlegd naar Brighton, 20 mijl verder. Bij de mooie kaap Beachy Head nam de wind helaas af. Ik heb nog wel even geprobeerd om zeilend verder te gaan maar de laatste anderhalf uur heb ik toch maar gemotord.

Dinsdag 7 juni
De verwachte wind vandaag was SW 4. Dat betekende tegenwind, maar als ik vandaag niet verder zou gaan, dan zou ik een paar dagen in Brighton verwaaid blijven liggen gezien de verdere verwachtingen. En SW 4 is zo erg niet. Om in Boulder Street, de smalle doorgang tussen 2 ondieptes, de stroom mee te hebben, moest ik daar pas na half vijf ’s middags zijn. Dat betekende de eerste 4 á 5 uur stroom tegen. Daarom ging ik pas om 11:00 uur weg. In de havenkom heb ik het grootzeil gehesen met 1 rif er in. Het werd motorzeilen tegen de wind in. Ondanks slechts 12 tot 14 knopen wind waren de golven niet erg lekker. En dat werd steeds erger. De boot klapte na een golf met een dreun weer op het water. Om dat te vermijden ging ik schuin tegen de golven in varen, maar dan week ik wel van mijn koers af. Dus na een uurtje schuin over de andere boeg, zo kruisend verder.
Ondertussen nam de wind toe, eerst 5 Bft en later 6 Bft. De golven werden steeds lastiger. Diverse keren kreeg ik veel stuivend zeewater over de boot en mijzelf heen. Vlak voor en in de nauwe passage van Boulder Street nam de wind weliswaar iets af tot 5 Bft maar de golven werden steeds heviger en grilliger. Af en toe brak een onverwachte golf tegen de boot en kwam er een grote hoeveelheid water over het dek en in de kuip spoelen. Vlak na de doorgang werd het helemaal heftig. Een paar enorme golven sloegen over de boot, dat waren gewoon massieve hoeveelheden water. Mijn nieuwe zeilpak was van boven tot onder overspoeld met zout water. Die bleek gelukkig goed waterdicht te zijn en in combinatie met de gore-tex laarzen bleef ik daar helemaal droog in. Behalve dan mijn handen en gezicht. Het zout zat op mijn zonnebril en zelfs in mijn oren. Na deze grote golven stond er 30 tot 40 cm water in de kuip bij de stuurstand, de loospijpjes hadden het er maar druk mee.
Verder naar het eiland Wight was het nog steeds een ruig tochtje. Eenmaal in de luwte van het eiland stond er uiteraard nog steeds veel wind maar de golven waren daar wat minder heftig. Vlak voor de stad Cowes is een baai die met SW-wind helemaal beschut ligt. Daar ben ik naar toe gevaren en heb het zeil laten zakken. Nog even een klein stukje verder varen en afgemeerd in Shepards Wharf Marina. Na schoon schip gemaakt te hebben, heb ik macaroni gekookt met een beetje saus van gisteren.

Woensdag 8 juni
Vandaag eerst uitgeslapen en daarna de boot helmaal schoongespoeld met zoet water, dat was wel nodig na de dag van gisteren. Binnen onder de vloer bleek ook water te staan maar dat was zoet water. Na onderzoek bleek dat mijn waterpompje een beetje lekt, dus vanuit de watertank komt er steeds een beetje onder de vloer. Dat pompje zal dus aangepast of vervangen moeten worden. Verder nog even wat boodschappen gedaan.

Donderdag 9 juni
Ook vandaag staat er nog veel wind, ik had geen zin om daar weer tegenin te varen en ben dus in Cowes blijven liggen. Gelukkig wel een mooie dag met veel zon. Uiteraard weer boodschappen gedaan en bij een coffee- en tearoom (Tiffins) de blog bijgewerkt. Het valt mij zelf op dat ik deze reis tot nu toe niet veel foto’s maak, waarschijnlijk omdat het weer veel dezelfde als van vorig jaar zouden zijn. Als het goed is, wordt de wind morgenochtend wat minder en dan wil ik doorgaan naar Yarmouth, een heel mooi plaatsje slechts 10 mijl verder.

Vrijdag 10 juni
Vandaag vroeg opgestaan want ik wilde met de stroom mee naar Yarmouth. Er was nog geen wind maar toen ik even na negen uur weg voer, stond er een licht briesje. Dus toch maar de zeilen gehesen. Met slechts 1 á 2 knopen snelheid door het water, maakte ik vanwege de stroom toch 3 á 4 knopen snelheid over de grond, soms zelf 5 :-). Het was jammer genoeg zwaar bewolkt en bepaald niet warm. Omdat de wind niet constant van richting was, moest ik ook nog een paar keer overstag, maar dat was met zo weinig wind geen probleem. Ondanks de matige voortgang was ik lekker vroeg in Yarmouth waar ik een plaats kreeg aan een ‘walk ashore’ steiger die overigens helemaal nieuw was. Ook had men daar het brandstofstation naar toe verplaatst, die stond vorig jaar nog op de wal naast de receptie.
Eenmaal afgemeerd kwam hier de zon weer door. ’s Middags ging het weer behoorlijk waaien en was het nog steeds erg fris.
Het was mij opgevallen dat het voorste luik niet goed meer open en dicht wilde. Toen ik het weer opende, schoot één van de scharnieren uit elkaar. Die dingen zitten heel lastig in elkaar, gelukkig had ik nog wat reserveonderdeeltjes want het was ook al een keer gebeurd met een ander luik. Na een poosje goed kijken hoe het ook al weer zat, heb ik het gelukkig weer in elkaar gekregen.
Op weg naar de wal heb ik nog even een praatje gemaakt met de eigenaar van een stoere motorboot de Watchful (het leek een soort port-control boot), die was ik in Brighton ook al tegengekomen.

Zaterdag 11 juni
Gisteren met Tonny afgesproken dat zij op maandag naar Southampton gaat vliegen. Daarop heb ik besloten om vandaag weer naar Cowes te gaan want morgen geven ze erg sterke wind op. De stroom ging pas in de middag mee lopen. Om half twaalf ben ik vertrokken zodat ik eerst nog stroom tegen had. Omdat het pal voor de wind was, heb ik alleen de fok uitgerold. Dat ging natuurlijk niet erg snel maar het was maar 9 mijl varen. Onderweg lekker een paar boterhammetjes gegeten. Bij Cowes was het weer erg druk, er waren diverse weekendraces.
Ik nam via de marifoon contact op met Shepards Wharf maar daar was geen plek voor mij, er zou een hele grote groep komen die had gereserveerd. Toen ben ik naar de naastgelegen (helaas wel duurdere) Cowes Yacht Haven gegaan waar gelukkig wel plek was. Men stuurde mij eerst naar een vak S5 maar die lag helemaal vol met motorboten. In de nauwe ruimte tussen die vakken moest ik even alle aandacht bij het manoeuvreren houden en toen ik ze weer opriep via de marifoon verontschuldigden zij zich voor hun fout, het moest S4 zijn. Bij het afmeren aldaar werd ik nog even geholpen door een andere Nederlander die we (hoe toevallig) vorig jaar in Weymouth hadden ontmoet.
Ik blijf hier in elk geval 2 dagen liggen. Maandag kijk ik wel weer verder, misschien is er dan wel weer plek in Shepards Wharf. Overigens is er hier in Cowes Yacht Haven veel meer bedrijvigheid, boten van groot tot klein b.v. Draken en andere boten van dat formaat die op zeil de haven binnen komen.
Aan boord lekker macaroni gegeten met een wijntje er bij, het is ten slotte weekend. Na de koffie even een eindje gewandeld en daarna naar de bij zeilers beroemde Anchor Inn gegaan waar een live band speelde. Veel 60- en 70-tiger jaren muziek, beetje stampwerk, wel aardig maar niet om over naar huis te schrijven.

Maandag 13 juni
Vandaag even boodschappen gedaan en halverwege de middag een gecombineerd retourtje fast ferry/trein naar Southampton Airport gekocht. Uiteraard was ik daar veel te vroeg, maar het zonnetje scheen en ik kon op een terras met een biertje wachten totdat Tonny zou landen. Die was op tijd, het vliegtuig landde zelfs 10 minuten te vroeg. Al heel snel kwam Tonny de aankomsthal binnen gelopen. We zijn naar de trein gewandeld en naar Cowes afgereisd. Daar hebben we de bagage eerst aan boord gebracht en daarna in een pub bij de fast ferry wat gegeten.

Dinsdag 14 juni
Omdat het vandaag een rustige dag zou worden wat het weer betreft, hebben we besloten om naar Yarmouth te zeilen. Het was droog, bewolkt en af en toe zonnig. Er was een variabele wind zowel qua richting als sterkte (1 tot 4 Bft). Kalm zeilend gingen we naar Yarmouth.
In de haven vroegen we een plaatsje aan de groene steiger die niet met de wal is verbonden. We hadden dus het rubberbootje nodig om aan land te gaan.

Woensdag 15 juni
Vandaag hebben we gepland om een rondrit per bus over het eiland Wight te maken. We hebben een 24-hour hop on hop off ticket gekocht zodat we overal konden gaan kijken waar we maar wilden.

Ventnor
Ventnor

In Newport, de hoofdstad van Wight, moesten we er uit en overstappen op een andere lijn die ons naar de plaatsjes Ventnor en Shanklin (aan de zuidoostkant van Wight) bracht. Daar zijn we er wel uit gegaan maar helaas begon het in het eerste plaatsje al te regenen en het bleef de hele dag vrij slecht. Verder met de bus naar Ryde, waar het even droog was, maar dat duurde ook niet lang voordat daar de nodige druppels naar beneden kwamen. Al met al hebben we noodgedwongen wat pubs bezocht om wat te drinken en even op te warmen. Onderweg vanuit de bus toch wel veel gezien van het eiland. Na terugkomst in Yarmouth hebben we wat gegeten in de Bugle Inn.

Donderdag 16 juni
Dit was een rustige luie dag. Gelukkig was het beter weer dan gisteren, wel veel wind. In de kuip gezeten in het zonnetje en een beetje gelezen. Wandelingetje gemaakt in Yarmouth en op de binnenplaats van de Bugle Inn een biertje gedronken en Tonny een Pimms (Engels drankje dat gemixed wordt met limonade).

Town Quay in Lymington
Town Quay in Lymington

Vrijdag 17 juni
De komende dagen wordt veel wind verwacht. We willen een paar dagen doorbrengen in Lymington, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het centrum waar we wat beschutter liggen dan in de eerste marina. Op de motor de Solent overgestoken (slechts 3 mijl). We vonden een plaats aan een steiger in de rivier vlak bij de Town Quay (het centrum). Dus weer de rubberboot nodig om naar de kant te roeien. In het stadje hebben we wat boodschappen gedaan en bij het verlaten van de winkel regende het helaas weer. Eerst maar even een pub in gelopen waar we een kop koffie met een likeurtje hebben genomen om een beetje warm te worden. Toen we weer terug gingen naar de boot, regende het nog steeds zodat we lekker nat werden tijdens het terugroeien. Aan boord maar gauw droge kleren aangetrokken en de warme maaltijd bereid.

Zaterdag 18 juni
Marktdag in Lymington! Langs de hele hoofdstraat stonden kraampjes terwijl ook het autoverkeer gewoon doorging. Even er langs gewandeld, nog een potje lekkere olijven gekocht en wat andere boodschappen gedaan. Verder in een watersportwinkel een nieuwe korte zeilbroek gekocht en een paar teenslippers. Tonny is nog geslaagd voor een nieuw zomers shirtje (we houden de moed er in, het wordt vast nog wel een keer mooi warm weer).

Zondag 19 juni
Vroeg opgestaan want we wilden een dagje met de bus naar de badplaats Bournemouth. Gelukkig waren we net op tijd bij het busstation, we konden direct instappen.

Rotstuin in Bournemouth
Rotstuin in Bournemouth

Als we een paar minuten later waren geweest, hadden we 2 uur moeten wachten (zondagsdienst). De rit duurde wel lang, ongeveer 1 ¾ uur, de bus stopte bijna bij elke halte, het was niet bepaald een sneldienst. In Bournemouth zagen we een heel lange kuststrook met redelijk hoge kliffen en heel lange stranden. Er waren deze dag powerboat races die we vanaf een hoogte goed konden zien.
Het was hier voornamelijk droog met af en toe een bui. In een grote bar even een kop koffie gedronken en daarna een winkelstraat in gelopen.

Powerboatrace
Powerboatrace

Voordat we terug gingen, konden we nog even op een terras in de zon zitten en iets drinken. De terugreis ging iets sneller dan de heenreis. In Christchurch, waar we door heen reden, zagen we een mooi havengebied met een grote baai. Helaas alleen toegankelijk voor niet-diep stekende schepen. Aan boord lekker gegeten met left-overs van de vorige dagen.

Maandag 20 juni
Na drie dagen Lymington wilden we naar de Beaulieu River. 3 uur na LW vertrokken om met de vloedstroom de rivier op te varen. Er was weinig wind, alles gemotord. Halverwege wat gas teruggenomen om niet te vroeg bij de ingang van de rivier aan te komen i.v.m. met de beperkte diepte aldaar. Heerlijk rustig de Beaulieu River opgevaren. Het was een beetje bewolkt met af en toe een zonnetje en het was zowaar redelijk warm. Op de rivier kwam een bootje met de havenmeester ons tegemoet en konden we een plaatsje bespreken. Door een miscommunicatie had hij ons een plek aangewezen in de (dure) marina maar wij zijn aan de gastensteiger in de rivier gaan liggen. Met de dinghy naar het havenkantoor gevaren en direct voor 2 nachten betaald. Morgen wordt windkracht 5 tot 7 verwacht met veel regen.

Dinsdag 21 juni
Deze dag hadden we gepland om een wandeling te maken langs de oever van de Beaulieu River en dat hebben we dan ook gedaan.

Voetpad langs de Beaulieu River
Voetpad langs de Beaulieu River

10 jaar geleden hadden we dat voetpad ook al een keer gevolgd. Het is en blijft een prachtige omgeving. De hele dag is het gelukkig droog gebleven. In een restaurant in het plaatsje Beaulieu hebben we een kop koffie gedronken voordat we weer zijn teruggelopen. W

Voetpad langs de Beaulieu River
Voetpad langs de Beaulieu River

e liggen hier aan een steiger vlakbij Bucklers Hard. Dit is een plek waar vroeger (in de tijd van admiraal Nelson) echt grote schepen gebouwd werden.

Woensdag 22 juni
Vandaag was een slechte dag wat het weer betreft, veel harde wind en regen. We zijn bijna de hele dag aan boord gebleven, lang uitgeslapen en veel gelezen. De motor heeft nog even anderhalf uur stationair gedraaid om de accu’s bij te laden want we lagen aan een steiger waar geen walstroom aanwezig was.

Donderdag 23 juni
Omdat we pas in de middag zouden vertrekken, hebben we vanochtend eerst tussen de buien door de bijboot uit het water gehaald en schoongemaakt evenals het bijbehorend motortje. Toen alles goed droog was hebben we het bootje opgevouwen en opgeborgen.
Om 14:30 uur vertrokken we tegen de stroom in (met opkomend water) zodat er genoeg water in de riviermonding stond om de Solent op te varen waar we na drie kwartier aankwamen. Met alleen de fok uitgerold gingen we voor de wind ( 5 á 6 Bft ) hard genoeg. Onderweg nog één bui gehad maar dat was niet zo hevig. Vlak voor de ingang van het Small Boat Channel naar Gosport/Portsmouth hebben we het voorzeil weggedraaid in 28/29 knopen wind en zijn we verder dat kleine stukje op de motor gevaren naar Royal Clarence Marina (die is een stuk goedkoper dan Haslar Marina, waar we in voorgaande jaren altijd naar toe gingen).

Clipper Round The World jacht
Clipper Round The World jacht

We kregen een heel ruime box toegewezen vlak bij een groot aantal Clipper Round The World schepen. Naast de schepen die we hier in voorgaande jaren al eerder hadden zien rondvaren, lag hier nu ook een flink aantal nog grotere exemplaren, klaar om in de tweede week van augustus te vertrekken voor hun race. ’s Avonds in een erg leuke pub even lekker gegeten.

Maandag 27 juni
De afgelopen dagen zijn we in Royal Clarence Marina gebleven en wandelingen gemaakt in Gosport en omgeving.
Vanochtend hebben we eerst boodschappen gedaan. Tonny had in één van de voorgaande dagen al een ticket online gereserveerd om terug te vliegen van Southampton naar Amsterdam. Ik hoefde pas om 11:30 uur te vertrekken. Zij heeft me eerst nog even meegeholpen met wegvaren en is toen met de trein van Portsmouth naar Southampton Airport gegaan.
In het begin heb ik even erg lekker gezeild (grootzeil plus fok) maar na een paar uurtjes was de wind zodanig afgenomen dat de motor weer bij moest springen. Om 18:45 uur ben ik in Brighton afgemeerd naast een ander jacht en direct daarna kwam er ook weer eentje naast mij liggen.

Dinsdag 28 juni
Om een beetje stroom mee te hebben, ben ik om 08:00 uur vertrokken. Helaas stond er erg weinig wind zodat ik de zeilen niet heb gebruikt. Dicht langs de kust gevaren langs de Seven Sisters (white cliffs) en Beachy Head met het markante vuurtorentje. Na de schutting naar Sovereign Harbour in Eastbourne heb ik direct maar even dieselolie getankt, dat was wel weer nodig. Bij het afmeren in een box werd ik geholpen door een Japans echtpaar dat al 3 jaar onderweg was. Daarna heb ik boodschappen gedaan bij de ASDA (een erg grote supermarkt, food en non-food). ’s Middags nog een paar onweersbuien over de haven gekregen.

Japans jacht
Japans jacht

Woensdag 29 juni
Om 6 uur opgestaan, ontbeten en om tien voor zeven het sluisje ingevaren. Tijdens het wachten op de schutting heb ik de boot verder vaarklaar gemaakt. Ook de Japanners lagen in de sluis en gingen ook naar Dover. Om kwart over zeven was ik de sluis uit en heb ik de zeilen gehesen c.q. uitgerold. Het begon met windkracht WNW 4 maar na een uurtje werd het 5. Halve tot bakstag wind dus dat ging als een speer. Vlakbij een kaap even voorbij Hastings ging het nog wat harder waaien (22 á 24 knopen, dus 6 Bft). Dat bleef ongeveer anderhalf uur zo doorgaan en dichterbij Dungeness nam de wind weer af tot 5 Bft. Voorbij dit punt werd het nog wat minder maar met de stroom mee schoot het toch nog lekker op. Onderweg 2 keer 2 tuimelaartjes of bruinvissen gezien vlakbij de boot, altijd erg leuk. Bij de Western Entrance van Dover Harbour moest ik nog even een minuutje wachten op een werkschip dat naar buiten kwam. Binnen de havenhoofden heb ik het grootzeil laten zakken (de fok had ik vlak voor de ingang al weggedraaid). Om 13:15 uur was ik afgemeerd in een box in Granville Dock. Dit traject had ik nog nooit zo snel afgelegd!

Vrijdag 1 juli
Gisteren ben ik een dagje in Dover gebleven. Vandaag voor vertrek eerst aan stuurboordkant een baard weggeschrobd (aangroei net onder de waterlijn). Aan bakboord hadden we dat in Gosport al een keer gedaan. In het begin van de tocht van vandaag stond er weinig wind. Ik heb wel het grootzeil gehesen en de fok uitgerold maar de motor bleef ondersteuning bieden. Na ruim een uur kon de motor uit en heb ik verder lekker gezeild. Het was een prachtige heldere zonnige dag, beetje fris dus goed aangekleed.
In het laatste uurtje werd de temperatuur aangenamer en kon de warme kleding uit om in korte broek en poloshirt verder te gaan. De wind nam toen wel weer wat af maar ik kon blijven zeilen. Nog een eindje het kanaal naar de haven van Duinkerken ingezeild met een sukkelgangetje.

Moderne huizen in Duinkerken
Moderne huizen in Duinkerken

In de haven lagen ook weer de Japanners. Naast mij kwam een Belgisch jacht met Nederlandse Engelsen dat ook in Dover in het Granville Dock aan dezelfde steiger hadden gelegen. ’s Avonds nog even wat bij hen aan boord gedronken.

 

Zaterdag 2 juli
’s Morgens eerst boodschappen gedaan in Duinkerken. Met de Japanners nog even een praatje gemaakt op de steiger. Ze gaan de volgende dag naar Vlissingen en dan door naar Willemstad. Ik ben even na twaalven vertrokken. Grootzeil en fok gehesen c.q. uitgerold. Eerst een slag naar buiten tot aan de banken en daarna zo scherp mogelijk aan de wind langs de rode boeienlijn (dus langs de banken) om zo veel mogelijk hoogte te houden tot de Pas van Zuydcote. In deze pas moest ik een stuk noordelijker varen dus dat was niet bezeild. Met behulp van de nieuwe kaartplotter kon ik wel verder buiten de boeienlijnen gaan varen, buiten de groene boeienlijn zelfs heel ver tot de Broersbank. Daar overstag en dwars over de Pas en bij een stel banken aan de rode kant weer overstag. Daarna kon ik in één slag naar Oostende varen. De wind nam iets toe tot ongeveer 14 knopen, dat was op zich niet zo heftig maar de golven werden wel lastiger, warriger.
In de bekende jachthaven van havenmeester Robert ben ik om 16:15 uur afgemeerd naast een grote 54-voets Jeanneau Decksalon. Het was erg druk in de haven. Later kwam er een Dehler 36SQ naast mij liggen, met de eigenaars heb ik uiteraard een praatje gemaakt.

Zondag 3 juli
Een mooie zonnige dag! Tegelijk vertrokken met de D36SQ. Zij wilden naar de Roompot en ik naar Vlissingen. Eerst was er weinig wind, met grootzeil en fok ging het niet erg snel. Even later nog minder wind, fok ingerold en motor mee laten helpen. Voorbij Zeebrugge was de wind terug en heb ik lekker gezeild. Bovendien 3 knopen stroom mee dus ik was eerder dan gepland in de Michiel de Ruiterhaven in Vlissingen. Onderweg had ik al gebeld om een plekje te bespreken (dat is daar echt wel aan te bevelen). Helaas kreeg ik een plaats helemaal achterin, erg krap. Gelukkig was daar iemand op de steiger die mij een helpende hand bood. Hij had gezien dat ik een solo-vlaggetje voer. Aan het eind van de middag op het terras gezeten in het zonnetje met uitzicht op de Westerschelde, met Leffe en een portie Kwekkeboom bitterballen. De D36SQ meerde ook hier in haven af, ze hadden hun plannen bijgesteld i.v.m. de windrichting.

Maandag 4 juli
De weersverwachting liet zien dat het een mooie rustige dag zou worden. Daarom had ik besloten om via het Oostgat vlak langs het strand van Walcheren naar de Roompotsluis te gaan en verder de Oosterschelde op naar Zierikzee. Om de stroom mee te hebben in het Oostgat ben ik om 07:50 uur vertrokken. Helaas was er erg weinig wind, ik heb tot aan de sluis gemotord. De D36SQ kwam ook met dezelfde schutting mee.
Op de Oosterschelde stond er iets meer wind en heb ik nog even lekker gezeild tot aan de ingang van het kanaal naar Zierikzee. Daar de zeilen geborgen en het kanaaltje door naar Zierikzee gevaren. Om 14:00 uur ben ik daar afgemeerd aan de steiger. Het is nog erg rustig, er kwamen slechts 2 boten naast mij te liggen. Na schoon schip gemaakt te hebben, eerst even boodschappen gedaan en gedoucht en vervolgens in een lekker zonnetje op een terras gaan zitten vlak naast de boot.

Dinsdag 5 juli
Wat zeilen betreft is er vandaag niet veel te vermelden. Veel zon en erg weinig wind. Even na de middag ben ik vertrokken met de stroom mee naar Goes. Bij de sluis (Goese Sas) even moeten wachten en daarna als eerste in de sluis. Het was laag water op de Oosterschelde dus we stegen een flink aantal meters. Ik had een heel lange voorlijn gebruikt die ik vanuit de kuip (waar ik ook de achterlijn bediende) kon inhalen terwijl het waterpijl steeg. Langzaam naar de brug bij Goes gevaren en daar even afgemeerd voordat deze na een half uurtje bediend werd. Naast mij kwam een Engels jachtje te liggen, met de opvarenden even een geanimeerd gesprekje gevoerd. Tegen 4 uur ging de brug open en konden we naar binnen. Direct na de tweede brug stond een ouderwetse stadsomroeper die alle varensgezellen van harte welkom heette in Goes. Kort nadat ik was afgemeerd, kwam er een dame naar mij toe die een lekker drankje aanbood namens restaurant Karel V. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam even later de eigenaar van restaurant Jan (zilt zalig zeeuws) met een schaaltje met twee verrukkelijke garnalen bitterballetjes. Dat was een fantastisch welkom op een mooie zomerse dag.
’s Avonds ben ik nog naar een terras gegaan in het centrum en een lekkere trappist besteld. Daar kwam iemand naar mij toe en dat bleek Fred Avezaat te zijn van de Dehlerclub. Hij en zijn vrouw Wilma kwamen bij me zitten en we hebben een hele tijd leuk met elkaar zitten praten.

Woensdag 6 juli
Om de laatste trajecten niet al te groot laten zijn, ben ik om 11 uur vertrokken uit Goes met de bedoeling om naar Sint-Annaland te varen. Er was nogal wat wind en regen opgegeven, maar toen ik wegging was het redelijk mooi weer en droog. Net na de schutting in de sluis van het Goese Sas kwam er een enorme donkere wolk opzetten. Omdat ik er niet zeker van was of daar veel wind in zou zitten, heb ik de zeilen nog maar even niet gehesen. Even later begon het keihard te regenen en de wind nam ook iets toe, gelukkig niet dramatisch (slechts windkracht 5 tot 6 Bft) maar die regen deed zeer aan je gezicht. Omdat de wind niet verder toenam, heb ik de fok uitgerold. Na een half uur was het over en werd het weer mooi helder weer met een windkrachtje 3 tot 4. Even de motor aangezet, fok weggerold en het grootzeil gehesen en daarna de fok weer uitgerold en de motor uitgezet. Zo met ruime wind naar Sint-Annaland gezeild. In de Kreekrak nog even met halve wind (wel weer 5 Bft) zonder de fok naar de haven gezeild. In de havenkom het zeil laten zakken. Na het betalen van de havengelden op het terras van het restaurant van een paar Duveltjes genoten.

Zwaluwen voedertijd
Zwaluwen voedertijd

Donderdag 7 juli
Vandaag staat Willemstad op het programma. Op zich is dat niet veel mijlen maar er zitten wel 2 sluizen in het traject. Met name bij de Krammer-beroepssluis kan het soms wel eens lang duren voordat je daar door heen bent. Bij het verlaten van de box in de haven van Sint-Annaland ben ik even geholpen door degene die naast mij lag en in de havenkom heb ik het grootzeil gehesen. Zo de Kreekrak in gezeild en daar ook de fok erbij. Dat zeilde erg lekker met halve wind en stroom mee. Na het verlaten van de Kreekrak moest ik praktisch pal voor de wind varen, dat ging dus wat langzamer en daar had ik een beetje stroom tegen. Ik werd ingehaald door een groot vrachtschip en toen die mij voorbij was, kon ik iets oploeven en er achter langs gaan naar een open stuk water waar ik de zeilen heb laten zakken. Achter dat vrachtschip aan ben ik de voorhaven van de Krammersluis in gevaren en heb de sluismeester opgeroepen. Ik had geluk, na mij kwam er nog een ander vrachtschip en daarna kon ik direct de sluis in. Het schutten duurde deze keer dus niet zo lang. Ik had wel veel last van het schroefwater van één van deze schepen die zijn schroeven nogal lang liet draaien. Dat noodzaakte mij om ook de schroef te laten draaien om de boot beter onder controle te houden.
Tussen deze sluis en de Volkeraksluis dacht ik min of meer op een gijpkoers te moeten varen, daarom besloot ik om alleen maar de fok te gebruiken, er stond voldoende wind om de gang er in te houden. Bij de Volkeraksluis moest ik even wachten, maar daarna ging het schutten wel vrij snel, het was niet erg druk. Verder op motorkracht naar Willemstad gevaren waar ik een ruime box kreeg toegewezen. Daar heb ik de boot helemaal afgesopt en gespoeld met zoet water. Nog even wat boodschappen gedaan en een terrasje bezocht voordat ik aan boord ging eten.
Na het eten nog wat foto’s gemaakt van zwaluwen die op een meerlijn van de boot naast mij lag.

Vrijdag 8 juli
Het laatste stukje naar mijn thuishaven was niet zo ver meer dus heb ik eerst een beetje uitgeslapen en nadat een flinke regenbui over Willemstad was getrokken, ben ik pas om half twaalf vertrokken. Na de brugopening van twaalf uur heb ik alleen de fok uitgerold, de wind was nog al erg variabel in kracht, soms een kleine windkracht 4, dan weer een 6. Even na één uur was ik afgemeerd in mijn eigen box in de jachthaven. Vervolgens aan dek alles opruimen en daarna binnen alle spullen inpakken wat weer mee naar huis moest. Tonny kwam aan het eind van de middag naar de haven. We hebben alles in de auto geladen en zijn naar een restaurant gereden om daar ter gelegenheid van de einde van deze reis een hapje te gaan eten.
De weersomstandigheden tijdens deze reis waren een stuk ongunstiger dan vorig jaar, vandaar dat ik na 6 weken al weer thuis was. Maar we hebben rond de Solent (het water tussen het eiland Wight en het vasteland van Engeland) weer erg mooie plaatsjes bezocht. En van de meeste gezeilde trajecten heb ik, op enkele uitzonderingen na, weer erg genoten.